Безплатно - от къде? как? защо? | Електронни книги | Всичко за NIKON

За един по-вкусен и здравословен живот!

  • RSS
  • Facebook

kiselinistomah 300x175 Какво да ядем при киселини в стомахаОсновните неща, което лечителите препоръчват при киселини в стомаха са няколко. Основната храна, която трябва да се употребява е варен лук, варени моркови, варено цвекло, варена бамя като салата, цветно зеле. Изобщо – лесно смилаеми храни. Отделно краката трябва да се мият всяка вечер до коленете с топла вода.

Причините за киселини в стомаха е повишеното отделяне на стомашен сок с по-голяма киселинност. Това се среща най-често при хора с раздразнена стомашна лигавица от тютюн, алкохол и дразнеща храна. При страдащи от гастрит и язва също има оплаквания от киселини. В редки случаи някои невротични състояния могат да са придружени от такива прояви.

Признаците обикновено излизат наяве след хранене. Тежест, парене под лъжичката и зад гръдната кост, упорити кисели оригвания, а понякога гадене и повръщане са час от симптомите.

За да се предпазим най-напред храненето трябва да става по правилен начин, а при съмнения за възпаление на стомашната лигавица мерките да са навременни.

Лечението, което трябва да се прилага, е според нивото на повишената киселинност. В целебната народна медицина се препоръчват една или две вечери да се правят клизми на болния, топли, около 39°С, с лъжичка сода за хляб.

Вътрешното лечение е по желание – едно или две от изложените средства:

Сок от червени картофи. Пресни, добре изчистени картофи се изчистват хубаво със студена вода и по възможност с четка, рендосват се, и след това се пресоват. Сокът, който се получава е млечно-кафява течност с неприятен вкус. Взема се неразреден преди или заедно с храната по 100 гр. – 4-5 пъти на ден.

Сок от зеле. Приготовлява се и се употребява по същия начин, както и сокът от червени картофи.

Отвара от синя тинтява. Една супена лъжица от билката се запарва като чай с 200 гр. вряща вода. Пие се по една кафена чашка 1 час преди ядене.

Нахут. Гълта се суров, на цели зърна. Първият ден-едно зърно, вторият – две и така до десетия. След това се продължава в същата последователност, но на обратно, докато не се стигне пак до едно. Ако е неприятно за гълтане цялото зърно, може да се дъвче.

Четвърт час преди хранене е препоръчително да се взема и по една лъжица чист маслинен зехтин (не олио).

Хранене:

Минава се на лека, природосъобразна диета, почти безсолна.

Забранени са: дразнещи и груби храни, пърженото особено, кафето, алкохолът, подправки, киселото и лютивото.

Минералната вода действа лечебно. Редовното хранене е задължително условие. Най-подходящи са леки тестени изделия, зеленчукови пюрета, орехи, бадеми, ориз, картофи, но всичко- добре сдъвкано.

Пресните пуканки от царевица пък са горещо препоръчвани, тъй като отнемат киселините. След обяд и вечеря може да се изяжда по един сварен картоф с малко лимон, а след него да изпие една кафена чашка мляко или топла вода, разбъркана с чаена лъжичка прах от въглища.

 

 

Източник: gotvach.bg

 

 

 Безплатно - от къде? как? защо? | Електронни книги | Всичко за NIKON